sjopalovic resande

teatersällskap (2022)

Det är 1941 och Europa brinner. Den lilla staden i forna Jugoslavien är under hård tysk ockupation när ett resande teatersällskap kommer för att uppföra en pjäs på ett av stadens torg för att spela teater. Opassande? Skamligt? Farligt? Det resande teatersällskapets besök i staden provocerar – både myndigheter, medborgare och publik – och konflikterna tar vid där makten, medborgarna och teaterkonsten krockar och ifrågasätts. Teatersällskapet har tillstånd för att spela sin pjäs, men arresteras ändå. Kommer de att kunna spela sin pjäs som planerat? Och om det går, hur kommer de upprörda medborgarna att reagera på den tyska pjäsen.


Sjopalovich resande teatersällskap är en brännande aktuell föreställning där gränser mellan livet och teatern, publiken och skådespelaren, ifrågasätts och prövas. Vems verklighet ska råda och är det verkligen tid för teater när världen står i brand?


Teater Theatrons tolkning av Ljubomir Simovics starka pjäs, i regi av Tomas Lindström, håller ett högt tempo och kastar sig mellan humor och djupaste mörker, dramatik och skådespelarkonst där den är som mest berörande just där, på kanten mellan scen och publik, teater och verklighet.

> PRODUKTIONSINFO


Premiär: 9 juli 2022, Kompanihusgården, Malmö.


Spelades under sommaren 2022 på Kompanihusgården, centrala Malmö, Amfiteatern, Nydala, Malmö, Blekeparkens amfiteater, Oxie, Malmö (i samarbete med Sommarscen Malmö). Kulturen, Lund och När, Gotland.


Regissör: Tomas Lindström
Scenograf & kostymör: Annika Carlsson
Översättare: Jan Mark och Slavica Milosavljevic
Skräddare: Teddie Andersson
Snickare: Zarko Deak
Grafisk formgivning: Mimmi Gibson
Tonsättare: Jonatan Sersam
Producent: Oliver Lindman


På scen: Hans Brorson, Astrid Drettner, Filip Fransson, Karin Kickan Holmberg, Peter Jankert, Suzanna Santrac, Zeljko Santrac, Valia Sapouna, Hanna K Schmitz och Maja Thoresen


Kvinnokören: Hanna Ekberg, Alice Goldstrand, Erica Hillerbrand, Ida Knutsson och Kajsa Metz


Med stöd från Statens kulturråd, Malmö stad, Kultur Lund och Konstnärsnämnden.

> PRESS


2021 års föreställning möttes av fina recensioner i Sydsvenskan och Skånska Dagbladet:


”Fartfylld föreställning om livet i dödens skugga” (Sydsvenskan, 6 juli 2021) – LÄS HELA


”Starka skådespelarinsatser rakt igenom” (Skånska Dagbladet, 9 juli 2021) – LÄS HELA


För mer info om 2021 års uppsättning, klicka HÄR.