sjopalovic resande

teatersällskap (2021)

Det är 1941 och Sjopalovich resande teatersällskap kommer till en stad i forna Jugoslavien för att spela teater. Staden är under ockupation av de tyska styrkorna och lever under tydliga restriktioner och det är långtifrån uppskattat med teaterbesöket. Det är rent av opassande och skamligt! Sällskapet har tillstånd för att spela en tysk pjäs, men stadens invånare är tydliga med vad dom tycker om teaterspektaklet. Snart går konflikten helt över styr.


Eller är det 2021 och Teater Theatron kommer till Malmö för att spela teater? Malmö är under pandemi och lever under strikta restriktioner och det är långt ifrån populärt med teaterbesöket. Är det inte rent av opassande, skamligt och farligt?


Är det en pjäs om teatrarna som så opassande vill spela fast dom inte får? Om kulturen som anpassar sig efter omvärlden tills teatern inte känner igen sig själv? Är det en berättelse om mänskligheten som anpassar sig till sina omständigheter, till vilket pris som helst.


Det är roligt och det är sorgligt.
Och fullständigt förvirrande.


Teater Theatron fortsätter, tillsammans med nio skådespelare, undersöka migration och identitet. Nu i en aldrig förut spelad pjäs i Norden av Ljubomir Simovic. Med urpremiär i Sverige i en helt ny översättning av Jan Mark och Slavica Milosavljev tar Theatron sig an en humoristisk, dråplig och högdramatisk berättelse som berättas utomhus mitt i Malmö och Lund sommaren 2021.

> PRODUKTIONSINFO


Urpremiär: 2 juli 2021, Kompanihusgården, Malmö.


Regissör: Tomas Lindström.
Scenograf & kostymör: Annika Carlsson.
Översättare: Jan Mark & Slavica Milosavljevic.
Skräddare: Teddie Andersson, Adriana Lilja.
Snickare: Zarko Deak.
Grafisk formgivning: Mimmi Gibson.
Fotografer: Riki Virc, Sascha Kajic & Dragan ”Mac” Ruzic.
Originalare: Philip Lithner.
Tonsättare: Jonatan Sersam.
Perukmakare: Lillebel Höglund.
Produktionsteam: Oliver Lindman, Tomas Lindström, Lisa Mårtensson, Suzanna Santrac & Zeljko Santrac.


På scen: Ola Cítron, Eva Ekengren, Åsa Forsberg, Oliver Lindman, Philip Lithner, Hanna Nygårds, Suzanna Santrac, Zeljko Santrac, Åsa Widéen.


Med stöd från Kulturrådet, Region Skåne, Malmö stad, Lunds kommun & Konstnärsnämnden.

> PRESS


För pressbilder, klicka HÄR.


”Fartfylld föreställning om livet i dödens skugga” (Sydsvenskan, 6 juli 2021) – LÄS HELA


”Starka skådespelarinsatser rakt igenom” (Skånska Dagbladet, 9 juli 2021) – LÄS HELA