om teater theatron

Teater Theatron är den lilla teatern med de stora frågorna; en samhällsorienterad ideell organisation med scenkonst som sitt primära område. I våra teaterproduktioner jobbar vi med tematik som berör uppbrott, migration, identitet, tillhörighet, kärlek, civilkurage och hjältemod.


Vi har ingen fast scen utan ser oss som en migrerande teatergrupp, med utgångspunkt i Malmö och Lund. Hittills har vi producerat sexton föreställningar, fem internationella turnéer och flera workshops med fokus på unga vuxna. Vårt stora genombrott kom med föreställningenLivet i två bitar, där skådespelarnas egna livsberättelser som migranter står i fokus. Föreställningen har spelats 192 gånger i södra Sverige och 10 gånger på västra Balkan.

Vår konstnärliga idé

Vi vill spela uppsättningar som skapar en naturlig mötesplats där gränsen mellan vi och dom, såväl i bemärkelse av skådespelare och publik som bland gemene människa, suddas ut och där det finns utrymme för ett ärligt och pågående samtal. Vi vill aldrig komma med svar, utan istället ställa frågor som skapar reflektion och eftertanke.

Vi bär på en stark övertygelse om att vi med det lilla kan påverka och bidra till en bättre värld.


Norr – Syd Europaperspektivet

Theatrons ambition är att initiera internationella projekt och fungera som ett fönster mot regionen västra Balkan där vi har vårt ursprung och ett starkt kontaktnät. Vi ska vara en aktuell röst som tar sig an viktiga reflektioner om samtiden som skapas i samtalen mellan norra och södra Europa.


Tillgänglighet

Theatron är måna om att alla ska kunna uppleva våra scenkonstupplevelser. Då vi inte har en fast scen åtar vi oss att informera om tillgänglighet vid varje ny produktion.

Vår mest återkommande spelplats är Bastionen i Malmö, som är en tillgänglighetsanpassad scen med rullstolsplatser och HWC-toalett i foajén.


Priser och nomineringar

I Sverige medverkade vi på Scenkonstbiennalen i Malmö 2015 medDen Vita Kråkan – Eichmann i Jerusalemav Donald Freed i regi av Tomas Lindström. En pjäs som vi är stolta över och för vilken skådespelare Zeljko Santrac blev nominerad till Thalia-priset 2016.

Vi belönades på en internationell teaterfestival i Serbien år 2015 förLivet i två bitar: Tomas Lindström för bästa regi, och Suzanna Santrac för bästa skådespelare.

Videor och showreels

Se våra uppsättningar för trailers, klipp och intervjuer från våra föreställningar.


Kulturföreningen Theatron, org. nr. 846502-0983
För perioden april 2022 till maj 2023 består styrelsen av:
Ordförande: Henrik Berven
Ledamöter: Jasminka Gabretensaye, Erika Righard och Riki Virc.